top of page
Skribentens bildAnna Landström

Avhärda utan att bära plantor ut och in!

Uppdaterat: 5 feb. 2023



När plantor har drivits upp inomhus behöver de avhärdas innan de planteras ut. Inne är temperaturen jämn, och det är inte heller starkt solsken, hårda vindar, regn eller frostnätter. De kan stressas av den stora omväxlingen i temperatur och andra påfrestningar. Många plantor kan klara omställningen, men stanna av i tillväxt eftersom de måste lägga sin energi på att anpassa sig till det nya klimatet. En gradvis omställning är alltså bäst.


Vissa plantor kräver mer avhärdning än andra. Generellt klarar de härdiga arterna kylan och klimatet lite bättre än de som vill ha mycket värme. Avhärdning tidigt på säsongen är oftast för att vänja plantorna vid kyla, medan om du planterar ut senare på säsongen istället behöver vänja dem vid den starka solen. Innan plantorna har ett etablerat rotsystem och kan suga upp ordentligt med vatten kan de bli brända under varma och soliga dagar.


Det är vanligt att man springer ut och in med plantor hela våren, vilket inte är hållbart om du odlar flera tusen plantor. Men det ger också lite konstiga signaler till plantan, som är programmerad att ha ljusa och varma dagtemperaturer, och mörka, svala nattemperaturer. När vi ställer ut dem svalare dagtid och tar in dem nattetid vänder vi på deras normala rytm. Det blir helt plötsligt varmt i mörka natten och kallt på ljusa dagen.


Vi försöker därför avhärda utan att bära ut och in, dels för arbetsmängden, och dels för att inte 'vända på dygnet' för plantorna. Det finns flera sätt att göra detta på, vi kommer beskriva några olika sätt här, och så får du välja vad som passar dig!


Alla metoder baseras på att plantorna tas ut EN gång, och sedan skyddas från kyla, sol och vind på olika sätt.



När ska man avhärda?

Om du har tajmat dina sådder bra med sista-frostdatumet så borde det vara läge att börja avhärda en vecka eller två innan utplantering. Förhoppningen är att plantan då är tillräckligt stor att sättas ut, och att den också hunnit avhärdas innan utplanteringen.

En viktig aspekt i avhärdingen är att ha koll på vädret, och välja en lämplig period att börja avhärda. Vissa år kommer det vara snö och kallt fram till slutet av april, andra år är det högsommarvärme från 1 maj. Genom att hålla koll på 10-dagarsprognosen kan det vara möjligt att hitta en lucka med varmare väder och påbörja avhärdningen då.

Hur avhärdar man?

Det finns flera sätt att avhärda på. Vi kommer inte beskriva bära-ut-och-in eftersom det är just det vi vill undvika. Här kommer istället några alternativ:


Avhärdning i plastback

Många små plantor kan med fördel ställas i en plastback. Backen blir som ett litet växthus och skyddar mot vind och regn. Glöm inte att öppna locket om det blir mycket soligt, det blir fort varmt i den! På denna bild är en SAMLA sänglåda från Ikea med lock. Det går i ganska många plantor, och backen kan sedan sättas upp och ned över plantorna efter att de planterats ut. De fortsätter då att vara skyddade mot väder, vind och skadedjur.


Om det skulle bli oväntat och mycket kallt under en period kan du behöva ställa in backen i ett kallt garage eller förråd över nätterna, men ta helst inte in den inomhus. Eftersom backen är liten värmer den inte lika mycket som t.ex. ett tunnelväxthus tidigt på säsongen. Det blir både varmare och kallare snabbare i backen.



Miniväxthus med frostvakt

Ett annat sätt att avhärda på är att bygga ett hyfsat tätt och isolerat växthus, och sätta in en frostvakt. De finns för några hundralappar på de flesta DIY-ställen; Biltema, Clas Ohlsson, Jula, Bauhaus etc.


På det sätt behöver inte oroa sig för frost alls. Det är därför extra bra för de mest köldkänsliga arterna som dahlia, zinnia och celosia.


Om du vill bygga ett snabbt och enkelt miniväxthus funkar det toppen att ta två pallkragar och stapla på varandra, isolera med bubbelplast och köp till ett lock av kanalplast.


Sen är det bara att sätta ut alla plantor och ställa in frostvakten på 10 grader första veckan. Sedan kan man sänka till 5 grader om man vill, och plantorna tål det. Det kommer bli varmare i detta lilla växthus också, så var noga med att öppna locket dagtid så plantorna inte får för stora variationer i temperatur.



Avhärdning i tunnelväxthus/inglasad altan

Om du har ett tunnelväxthus eller inglasad altan är de toppenställen att avhärda på. Oftast är svängningarna i temperatur något mindre i större utrymmen, så du kan ställa ut plantorna, vattna på ordentligt och det mesta brukar sköta sig själv ganska bra.


Du behöver dock hålla koll på temperaturen så att det inte blir för varmt, vädra ordentligt under soliga dagar! Har du ett skuggnät kan det vara idé att använda så att det inte blir alldeles för varmt, eller att plantorna bränns.



Eller avhärda inte alls...

Om du odlar köldtåliga arter och vet att vädret kommer vara milt under de kommande veckorna kan du strunta i att avhärda helt och plantera ut dem direkt i bäddarna.


Det du behöver vara medveten om är att detta kan vara mer riskabelt än att låta dem mellanlanda i ett tag i en 'avhärdningsstation', men med rätt sorter brukar det gå bra.


Du behöver dock se till att ha låga tunnlar av fiberduk som skydd i ca 14 dagar (mot både kyla och sol) och att ha regelbunden bevattning. Innan plantorna har ett etablerat rotsystem torkar de lättare ut, så blir det varmt kan de torkas/brännas av solen. Då hjälper fiberduken att skydda mot solstrålarna. Det kan även bli varmt i dessa tunnlar, så öppna och vädra soliga dagar.



Hur gör vi?

Vi själva avhärdar primärt på två sätt. Antingen planterar vi direkt ut i bäddarna med fiberdukstunnel över, eller ställer plantorna i tunnelväxthus/inglasad altan. För väldigt få plantor använder vi miniväxthusen med frostvakt OM det behövs, men det är inte en 'standardmetod'. Det var allt för denna gång! Hoppas du lärde dig något nytt, och att artikeln var till nytta för dig och dina plantor!


Om du vill använda någon information ut denna artikel behöver du hänvisa till den och Blomma i Tid!


/Anna på Blomma i Tid




Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page