top of page
Skribentens bildAnna Landström

Förodla snittblommor i soilblock, pluggbrätte, bredsådd eller groddbox?

Uppdaterat: 5 feb. 2023



Den här artikeln riktar sig till dig som vill börja odla snittblommor och har kommit så långt att du inser att allt inte är lämpligt för direktsådd, eller att du vill förodla för att få lite tidigare blomning.


Fundera på

  • Hur många plantor behöver du? Om du sår frö till plantor som ska bli stora och producerar massor med blommor, kanske det är onödigt att så hela påsen? Räcker det med 2-4 rosenskära och amarantplantor så är det nog en bra idé att så det antalet frö, plus några extra ifall någon planta skulle stryka med längs vägen.

  • Var ska plantorna stå efter de har grott? Vissa plantor växter fort och blir stora som krukväxter ganska snart. Var ska de stå för att få tillräckligt med ljus om det är tidigt på året?

  • När ska fröerna sås? Olika arter har olika behov och utvecklingstid (tiden från att de sås tills de ska planteras ut) använd gärna såkalendern på denna webbplats för att räkna ut de datumen som är aktuella för just dig!

Olika sätt att starta blomsterfrö

Här beskrivs ett antal sätt att starta fröer. Vilket sätt du väljer beror på dina förutsättningar du har; tid, plats, tillgång till värmematta och så vidare. Det är inte heller alla fröer som behöver förodlas. Vissa bör direktsås, andra kan kall- eller vintersås. Kontrollera att du försöker starta rätt typ av frö på rätt sätt, t.ex. är det inte så bra att försöka starta en art som vill gro svalt på värmematta, eller kallså en art som vill gro i 25 grader...

Soilblocks eller miniplugg

Små kuber av jord eller nästan lika små pluggar. Kan antingen planteras ut direkt eller sättas över i pluggbrätten beroende på hur snabbväxande frö man satt.


Fördelarna med att så i soilblocks eller miniplugg är att det är väldigt platseffektivt i odlingsstationen, det går åt väldigt små mängder jord (kostnadseffektivt) och det gör inte så mycket om något inte skulle gro, du har inte tappat så mycket yta på en tom plugg!


Det finns olika storlekar av soilblocks och vi använder uteslutande de minsta, micro20. Det blir små kuber och 20 st för varje uttryckning. De större storlekarna sväljer mycket större mängder jord, och man kan bara göra 4-6 st kuber åt gången. Ska man odla några tusen plantor så är det många timmar att stå och soilblocka... Om vi har behov av större utrymme för vissa plantor använder vi pluggbrätten istället.


För soilblocks undviker man även plasten som annars behövs till krukorna, vilket är ett mål för många. Dock behöver du ändå en bricka utan hål att ställa kuberna på, och de brukar ju oftast vara i just plast.

Soilblocks passar alla typer av fröer så länge de inte är för stora. T.ex. är det svårt att trycka ned ett solrosfrö i en kub utan att de spricker. Även zinnia, dahlia och andra större fröer kan vara en utmaning. Så dessa i pluggbrätten istället. Om så odlar plantor som är väldigt snabbväxande som rosenskära och amarant - var noga med att tajma sådden med en utplantering kort därpå, snabbväxande arter kan inte stå så länge i en liten kub.


Du behöver också vara noga med att gödsla plantorna och vattna dem regelbundet för att det ska gå bra med soilblocken, så se till att skapa en rutin för hur de ska skötas. De torkar ut rätt fort och eftersom jordmängden är liten kommer de även få slut på näring relativt fort.




Groddlåda

Groddlådan använder vi för lite större fröer som behöver stratifieras eller har oregelbundem groning. Det fungerar på nästan vilka fröer som helst, men vi rekommenderar inte att använda det för väldigt små fröer t.ex. lejongap och sommarrudbeckia, då dessa blir så små och är svåra att plocka upp ur lådan när de grott.


Ofta gror fröerna väldigt fort på detta sätt, vi har haft groning på risp inom 4h efter att de lagts i groddlådan! Många fröer börjar gro över en natt, och de allra flesta inom 2 dygn. Detta gör att du behöver ha koll på lådan, och kontinuerligt plocka ut de fröer som grott och flytta över till kruka eller pluggbrätte.


Fördelen är att du bara flyttar över fröer som grott, så du vet att 100% av pluggbrättet kommer vara fyllt av plantor. Det blir inga gapande hål i brättena helt enkelt.


Metoden går ut på att en bit disktrasa eller hushållspapper fuktas och läggs i botten på en plastlåda med lock. Frön läggs på disktrasan/pappret och locket sätts på. Ställ lådan varmt på värmematta eller över ett element och fröerna börjar generellt gro inom 1-4 dagar. Vissa fröer är lite långsammare och kan behöva 7-10 dagar, kontrollera då att disktrasan inte torkar ut helt, och öppna locket lite varje dag så att det blir lite luftcirkulation i lådan.


När fröerna visar tecken på att gro flyttas de över till pluggbrätten eller krukor med jord. Det kan gå snabbt, och lämnas de för länge i lådan riskerar grodden att växa fast i disktrasan/pappret, vilket kan vara svårt att reda ut utan att ha sönder grodden.


Väldigt många sorters fröer passar att grodda på detta sätt, vissa vill dock gro svalt och andra på värmematta, så lägg groddlådan på rätt ställe.



Pluggbrätte

Att odla i pluggbrätte är mer platseffektivt än att så i krukor, och har fördelen att varje planta kan få en individuell cell. På så sätt trasslas inte rötter ihop och de konkurrerar inte heller om samma näring eller utrymme. Plantorna brukar bli mycket finare och starkare om de får växa en och en än som de sätts i en bredsådd. Så därför (nästan) alltid ett frö per plugg.


Det finns pluggbrätten i många olika storlekar och former. Ju mindre celler, desto fler plantor får plats. Men det betyder också att pluggarna torkar ut fortare och att plantorna inte kan stå lika länge innan utplantering. Så för de sorter som har längre utvecklingstid och kommer behövs stå längre tid i pluggen innan utplantering kan det vara värt att köpa lite djupare och större pluggbrätten än för snabbväxande sorter.


Vi tycker att QuickPot96 är ett bra pluggbrätte som funkar till det mesta, kombinerat med att använda soilblocks och groddlådan. Vi förgroddar fröerna i låda eller soilblocks, och sätter sedan över i ett pluggbrätte. Då vet vi att alla pluggar fylls med fröer som med största sannolikhet kommer ge en planta- vilket annars brukar vara en av de stora problemen med pluggbrättena - tomma pluggar för att fröerna inte grott.


För att motverka tomma pluggar sätter vissa två frön i varje plugg och tar bort den ena plantan om båda gror. Detta blir dock väldigt dyrt i längden och kräver extra arbetsinsats. (Om du behöver dra upp några tusen plantor till din snittblomsodling, så blir dubbla mängden fröer en ganska stor kostnad, och det blir många pluggbrätten att gallra.)


Ibland har man inte användning av ca 100 plantor av samma sort, och då går det bra att så flera olika sorter i samma pluggbrätte. Det som dock är viktigt att tänka på då är att det bör vara plantor med liknande växtegenskaper i samma brätte. Det är t.ex. dumt att så lejongap som ska sås ca 8 veckor innan den sista frosten i samma brätte som zinnia som kan sås 4-2 veckor innan den sista frosten. Zinnian kommer växa mycket fortare än lejongapen och behöva skolas om medan lejongapen behöver stå kvar flera veckor till. Då är halva brättet tomt efter omskolningen vilket innebär att det inte är så platseffektivt och kräver extra hantering. Så, satsa på att kombinera växter som behöver planteras ut samtidigt.



Bredsådd

Bredsådd innebär att man strösslar (eller mer noggrannt) plancerar ut fröerna i en kruka eller tråg. Det har fördelar eftersom det ofta går väldigt fort att så, och du kan använda i princip vilket tråg som helst så länge det har dräneringshål i botten. Men det finns nackdelar eftersom det lätt slutar med att fröerna grott för tätt, vilket innebär gallring och hantering av plantor som då inte kommer ge någon skörd. Det blir också en ökad kostnad i frö, då det många gånger sås för många fröer eftersom det är så enkelt.


Det blir alltså lätt för många plantor som ska pluggas upp eller skolas om, ofta med rottrassel, vilket gör att denna metod kan ta onödigt lång tid i efterhand. Den tid man tjänar på att sådden går fort får man ta igen i hantering av plantorna sedan. Men vissa tycker detta är en superbra metod att starta fröer på, och vad man väljer är upp till var och en.


Men väljer du att bredså, så bara så många fröer du behöver och så dem glest. Du behöver också se till att du har tillräckligt många pluggbrätten eller krukor redo för att skola om de små plantorna när de är redo.


Bredsådd tycker vi lämpar sig bäst till den typ av plantor som kan sås i kluster, alltså flera plantor i en klump. Det är inte så många plantor som vill odlas på detta sätt, men prydnadsgräs är ett exempel.




Hoppas du lärde dig något nytt, och att artikeln var till nytta för dig och dina plantor!


Om du vill använda någon information ut denna artikel behöver du hänvisa till den och Blomma i Tid!


/Anna på Blomma i Tid

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page