En av de vikigaste aspekterna när du odlar snittblommor är att få ut användbara stjälkar. Detta innebär att de är raka, långa och stabila. För att lyckas med det är uppbindning/stöttning en av de viktigaste punkterna. Om du inte binder upp/stöttar plantorna ordentligt kommer stjälkarna med stor sannolikhet bli krokiga och vissa arter med ett lite 'krypande' växtsätt kommer lägga sig helt över bädden. Stöttningen är också viktig för att säkra plantorna mot hårda vindar och slagregn.
Även om vissa arter växer upprätt och egentligen inte behöver stödnät för stjälkarnas skull så rekommenderar vi att du sätter stödnät i alla bäddar, det är dumt att snåla in på om du sedan skulle stå med en hel bädd knäckta plantor efter en sommarstorm. Odlar du på en generellt blåsig plats är det nästan ett krav.
Olika typer av stödnät
Det vanligaste stödnätet vi använder är i plast och med maskor som är 15x17 cm. Detta är ett bra allroundnät som passar de flesta plantor. Det är billigt, håller länge och finns att köpa i olika bredder.
På t.ex. Amazon går det även att hitta stödnät i nylon, med både större och mindre maskor. Vi använder 30x30 cm maskstorlek på väldigt kraftiga plantor som dahlior, rosenskära, sommarrudbeckia och solrosor. Vill du inte köpa flera olika stödnät är det lätt att ta saxen och klippa ut 'mittkryset' på 4 rutor för att få ett glesare nät.
Det finns också stödnät med ca 10x10cm maskor som kan vara lämpliga när stjälkarna är väldigt smala och lätt lägger sig åt ett eller annat håll. Sommarflox och praktvädd är exempel på arter som kan vara smidiga att ha i mindre nät. Men det går nästan lika bra att ge dem två lager med allroundnät istället, om man vill hålla sig till ett nät.
Köp ett nät som är lika brett som din bädd, eller bredare. Om nätet är smalare än bädden kommer de yttersta plantorna smita på sidan hela tiden och ändå få krokiga stjälkar.
Solrosor som växt i för små maskor och tagit med sig hela nätet upp medan de växt!
Fästa nätet
Tyngden som blir på nätet när plantorna är uppväxta blir rätt rejäl, så se till att fästa nätet med ordentliga stolpar. Inga fjuttiga bambukäppar här! Har du träkanter på dina bäddar är det lätt att skruva fast stolparna på kanten, och för frilandsbäddar kan du köpa stakkäppar på byggvaruhuset och slå ned.
Det går också att använda armeringsjärn som du slår ned i marken, men se i så fall till att täcka toppen med något så de inte blir vassa och du skär dig medan du arbetar i odlingen, eller om du i värsta fall skulle snubbla och ramla på ett uppstickande armeringsjärn kan det gå riktigt illa...
För att fästa nätet dras det bara över stolparna, eller fästs med buntband. Det dumt att häfta fast stödnätet i stolpen eftersom det då inte går att höja eller sänka det. Nätet ska vara rejält spänt över stolparna, så det brukar inte vara några problem med att det glider ned.
Stolparna behöver sitta med ca 2m mellanrum längs bädden för att ge tillräckligt med stöd. Säter du för glest blir belastningen för stor på de stolpar du har och risken är att tyngden av växterna vid hårda vindar tar med sig stolparna också.
Hur högt ska nätet sitta?
Näten ska sitta på halva växtens sluthöjd. Om plantorna ska bli 90 cm höga ska näten vara på ca 45 cm höjd.
Om du behöver två lager nät ska det lägsta sitta på 1/3 av växtens sluthöjd, och det andra på 2/3 sluthöjd. Så om plantorna ska bli 90 cm höga ska det första nätet sitta på 30cm och det andra på 60cm höjd. Detta kan variera lite beroende på vilken art/sort det gäller, experimentera och se vad som passar de sorter du odlar!
När ska nätet sättas ut?
Direkt! Idealt sätter du på näten direkt vid utplantering, så plantorna kan växa upp igenom dem. Detta är varför det är så bra med nät som kan höjas och sänkas, då kan de sättas på marknivå och sedan höjas tillsammans med plantorna. Det är nästan omöjligt att trassla på ett nät i efterhand när det redan är stora och vingliga plantor, så vänta inte med detta!
Ett annat bra användningsområde är att sätta ut nätet, dra ned det till marknivå och plantera genom det. På detta sätt slipper du mäta ut plantavstånden för hand, och du vet att plantorna sätts så de har störst chans att växa upp bra genom nätet!
Det var allt för denna gång! Hoppas du lärde dig något nytt, och att artikeln var till nytta för dig och dina plantor!
Om du vill använda någon information ut denna artikel behöver du hänvisa till den och Blomma i Tid!
/Anna på Blomma i Tid
Tack för alla fantastiska artiklar- en riktig guldgruva!