top of page
Skribentens bildCharlotta Persson

Odla anemoner som snittblomma

Uppdaterat: 17 jan.




Bukettanemoner, Anemone coronaria, är en fantastisk snittblomma som du odlar från en liten ‘knöl’. Den blommar tidigt på säsongen innan sommarvärmen har kommit igång och är ett fantastiskt komplement till de tidiga vårbuketterna.


Anemoner kan vara en utmaning att odla, oftast uteblir blomning för att de odlas för varmt, eller att kronorna ruttnar under förodlingen. I denna artikel kommer vi ge dig våra bästa tips och instruktioner för att du ska lyckas med dina anemoner, men det är väldigt vanligt att man misslyckas några gånger med både ranunklar och anemoner, så ha tålamod! Det kan krävas några försök till du hittar de bästa förutsättningarna för att odla anemoner hos just dig.


Anemonernas 'knölar' påminner till utseendet om stora torkade russin och kallas för kronor, eller corm på engelska. De köps in under samma tidpunkt som de flesta köper tulpaner och narcisser under hösten och levereras i dvala. Det kan vara svårt att tänka sig att dessa bruna ihoptorkade och skrynkliga (och faktiskt ganska fula) små klumpar kommer ge dig många fantastiska blommor!


Förvara kronorna fram till plantering Anemonerna kommer i uttorkat vilostadie hem till dig, ofta på hösten. Ofta skickas de i en papperspåse, ett nät eller en plastpåse med hål. De behöver inte tas ut ur påsen utan kan ligga kvar och stoppas undan tills det är dags att förodla. Vi lägger alla inköpta kronor i en låda på en mörk, torr och sval plats i bokhyllan eller ett skåp.


Förodla kronorna Det tar cirka 90 dagar för anemoner att blomma från att de väckts ur dvalan - detta med förutsättningar att de fått växa under optimala förhållanden (och de flesta av oss kan så klart inte hålla optimala förhållanden jämt, så räkna med plus-minus en vecka eller två på blomningen).

Det är dags att starta anemonerna ca 2 veckor innan utplantering, och du kan plantera ut dem ca 4-6 veckor innan din sista frost. Ha kolla på din väderprognos, anemoner ska ej utsättas för temperaturer under -4 grader. Så, starta dem som mest 8 veckor innan din sista frost. Om du har ett växthus utgår du från datumet du brukar ha den sista frosten i växthuset.


Innan du börjar förodling är det bra att fundera på var du ska förvara dem medan de förodlas. De älskas av möss och andra gnagare, så ställ dem där det är musfritt. De behöver svala och jämna temperaturer och samtidigt bra ljus. Så kan du inte sätta ut dem efter de två veckorna de förodlats så bör du vänta lite med att starta dem.

Förodlingen steg för steg

  1. Blötlägg kronorna i vatten 2-4h innan de ska ned i jorden. Låt inte knölarna ligga längre än 4h då det ökar risken för att de ruttnar. Om vattnet blir brunt och grumligt kan det bytas ut en gång i timmen. Ska du blöta upp många kronor kan du ta en lite större hink, men för 10-20 st räcker en vanlig skål från köket. (Du behöver INTE ha rinnande vatten i 4h, eller krångla med en akvariepump som vissa på nätet gör...)

  2. Fyll ett tråg med ca 5-7 cm höga kanter med planteringsjord. Om du har det hemma kan du blanda jorden med 50% vermiculite eller perlite, då blir jorden mer porös, fukten hålls kvar jämt i tråget och rötterna får en fin textur att röra sig i.

  3. Anemonernas kronor placeras sedan i jorden med ca 1 cm mellanrum. Om de har en tydlig 'droppform' ska den placeras med den spetsiga delen nedåt, men för äldre kronor utvecklas ofta en väldigt oregelbunden form och det kan vara svårt att se vad som är upp och ned. Det är inte katastrof om de sätts åt fel håll.

  4. När du har placerat ut alla kronor i tråget ska de täckas dem med ca 1 cm jord.

  5. Ställ dem sedan mörkt och svalt (10 grader är optimalt) i ca 14 dagar. Efter en vecka brukar små skott ha skjutit upp genom jorden. Kontrollera att de inte torkar ut, jorden ska kännas fuktig men inte blöt. Vattna vid behov.

  6. Efter 10-14 dagar har de små skotten växt till sig och de har satt små härliga vita rötter! Det är nu dags att börja tänka på avhärdning och utplantering. (Läs mer om hur och varför du avhärdar i vår artikel om avhärdning)

Utplantering När du kan se att kronorna har bildat rötterna och skotten är ca 3-5 cm höga är det dags att plantera ut.


Se till att bädden är förberedd med ett lager ny, välgödslad jord, naturgödsel eller vad du brukar använda för att förbereda nya bäddar, de behöver mycket generöst med näring. Plantera dem med ett plantavstånd på cirka 15x15 cm.


Anemoner är lite känsligare mot kyla än ranunklar och ska inte utsättas för en temperatur lägre än -4 grader, så om du inte odlar i ett tunnelväxthus så har gärna bågar och fiberduk redo att täcka plantorna i sina pallkragar eller bäddar om du odlar på friland utomhus. Det är inte heller en dum idé att täcka dem de första nätterna efter utplantering.


För att plantera ut anemonerna tar du helt enkelt upp en liten planta från tråget, försök få med så mycket rötter som möjligt. Gör en liten grop i bädden och sätt ned plantan ca 5 cm (som du hade gjort med vanliga pluggplantor). Vattna igenom bädden.


Tillväxt Nu ska anemonerna växa till sig inför blomning, och ditt största jobb kommer vara att se till att de inte är för varma eller för kalla. Att odla dem i en tunnel är att föredra eftersom det ger möjligheter att reglera temperaturen. Optimal tillväxttemperatur för anemoner är 10 grader nattemperatur och 15 grader dagtemperatur.


På friland tidigt på våren är det ofta svårt att få till, men genom att öppna och ventilera ett växthus dagtid och sedan stänga till för mer värme kvällstid är det i alla fall lättare att uppnå. Många odlare använder skuggnät på växthusen vid odling av anemoner för att jämna ut temperaturen dagtid när solen ligger på, och för att stjälkarna blir längre när de sträcker sig mot ljuset som blir i mindre mängd av skuggan. Om du odlar i växthus är det viktigt att du håller koll på temperaturen i växthuset och inte låter det bli för varmt!


Skörd När du ser de första knopparna är det inte långt till skörd! Dock ska de inte skördas i det tidigaste knoppstadiet utan några dagar senare. Anemonernas blommor är öppna på dagen och stänger sig på kvällen, en tumregel är att de ska göra denna proceduren 2-3 gånger för att vara redo för skörd. Ett annat sätt är att titta på stjälkavståndet mellan bladparet och blomman, det ska vara ca 1 cm.


Ju längre avståndet är desto äldre är blomman och vaslivet förkortas. Skörda kontinuerligt för att stimulera fortsatt blomning, klipp stjälkarna längst ner nära basen av plantan. Skördas de vid rätt tillfälle har de ett vasliv på ca 10-12 dagar.


Spara kronorna till nästa år? Precis som med tulpaner bör du räkna anemoner du snittar från som en annuell, dock har de lite större chans att kunna blomma nästa säsong än vad tulpaner har, så har du tid och plats för att hantera dem kan du alltid prova.


Ta då upp dem efter att bladen vissnat ned, klipp av dem och spola av kronorna. Förvara dem som nämnt ovan, torrt och i rumstemperatur tills det är dags nästa år. Se alla återanvända kronor som en bonus, och räkna med att köpa ett antal nya varje säsong om du vill vara garanterad en bra skörd.

Lycka till med odlingen av dina anemoner!




Senaste inlägg

Visa alla

Yorumlar


bottom of page