Här kommer våra bästa tips för att odla eukalyptus från frö!
Eukalyptus är vanligt inom kommersiell snittblomsproduktion eftersom de producerar mycket skörd och är väldigt hållbara. Både i vas och i hantering, vilket gör det enkelt att frakta dem från varma klimat.
Träden är inhemska för Australien och det finns flera släkten, arter och sorters eukalyptus att välja mellan när du ska så. Vanliga sorter till snitt är exempelvis Silver Dollar, Baby Blue Bouquet, Tallerack och Boxwood. Det finns sorter med rundare blågrå blad och smalare mer varmgröna blad. Oavsett vad du gillar färg och formmässigt kan du säkert hitta ett utseende du gillar!
Men vi ska också vara ärliga här, att odla eukalyptus från frö tar lång tid, kräver mycket utrymme och du kommer inte få många användbara snittstjälkar första säsongen. Men det är en kul odlingsutmaning, och något att starta tidigt på säsongen när det kliar i odlingsfingrarna! Och de kan ändå vara odlingsvärda att ha i stor kruka om du vill ha dem till prydnad och har möjlighet att och övervintra ljust och skyddat.
Eukalyptus brukar inte vara förtjusta i att övervintras inomhus i torr luft, men vill du försöka krävs då växtbelysning hela vintern eftersom de inte går i dvala på samma sätt som växter som övervintras kallt och frostfritt i t.ex. ett garage. Du får även räkna med att de blir relativt kortlivade i kruka.
Undantaget är om du odlar någon av de härdigare sorterna, och bor i sydligaste delarna av Sverige - då kan du ofta ha dem planterade ute i gräsmattan i skyddat läge året runt. De kommer fort växa till sig till en buske eller träd, och får rejäla rotsystem. Sätt dem därför inte nära en husvägg eller där det går vatten- eller avloppsledningar i marken.
Sådd
Börja med köpa frö med bra kvalité, då har du störst chans att få bra grobarhet. Eukalyptusen har lång utvecklingstid och kan därmed sås 12-14 veckor innan den sista frosten. Många börjar tidigare, redan i december/januari - det är helt okej - så länge du kan ge dem växtbelysning och stora krukor allteftersom de växer.
Eukalyptysfrö kommer i lite olika storlekar och former, men alla är ljusgroende. Själva sådden och groningen är ofta ganska enkel, så fröerna i pluggbrätte, soilblocks eller kruka i vanlig planteringsjord och vattna igenom så jorden är jämt fuktig.
Ställ krukan varmt och ljust tills fröerna tittar upp, det brukar ta 10-14 dagar. Se till att jorden inte torkar ut under groningen. Om du har sådden på värmematta eller över ett element kan det vara bra att täcka jorden med en plastpåse eller kåpa.
Tillväxt
Efter att fröerna grott kommer de växa till sig snabbt. Var redo att omskola dem till större krukor ganska snart, när de är ca 3-5 cm stora. Har du sått i en soilblock kommer du behöva plantera om tidigare än om du sått direkt i en större kruka.
Sätt dem direkt i en mycket större kruka med näringsrik jord. Eukalyptus tycker inte om omplanteringar och att få rötterna störda, så försök att minimera detta genom att varje uppskolning sätta dem i rejält större krukor. Exempelvis omskolning 1 till en 3-5 literskruka, och nästa omskolning till en 10-15 literskruka. De växer FORT och kommer behöva utrymmet!
Utplantering
Om du bor i zon 0 eller zon 1 kan du prova att sätta eukalyptusen i gräsmattan. Välj ett skyddat läge där det inte blir stående vinterfukt och där trädet kan få växa till sig - det växer lätt till ett 6 meter högt träd inom 5 år om det trivs!
Om du bor mer norrut kan det vara läge att ta fram den största krukan du har, minst 50-70 liter och sätta över plantan i den. Det är bra om krukan har handtag så du kan flytta in den i t.ex. ett garage för övervintring om du planerar att spara den från år till år.
Näring, jord och gödsel
Eftersom eukalyptusen växer fort har den också stort näringsbehov. Gödselvattna veckovis eller tillför långtidsverkande gödsel ett par gånger under säsongen.
Undvik jord, gödsel etc som höjer pH-värdet, Eucalyptus föredrar sur jord över basisk, men inte till den grad att de inte alls kommer växa i vanlig planteringsjord. Du behöver alltså inte köpa speciell jord för att odla dem, men det är dumt att öka pH-värdet i jorden om man kan låta bli. Och har du säckar med rhododendronjord hemma som ligger och skräpar - använd dem!
Det var allt för denna gång! Hoppas du lärde dig något nytt, och att artikeln var till nytta för dig och dina plantor!
Om du vill använda någon information ut denna artikel behöver du hänvisa till den och Blomma i Tid!
/Anna på Blomma i Tid
Så bra info när jag nu beställt 4 sorters Eukalyptus 😁 Tack