top of page
  • Skribentens bildAnna Landström

Odla mynta som snittblomma!

Uppdaterat: 10 juli

Myntor är ett av våra favoritbladverk i buketterna! De står länge i vas, ger otroligt många stjälkar per planta (och ja... fler plantor) och doftar otroligt gott! Myntan kan användas till snitt både som bladverk eller när den blommar senare på säsongen. De flesta myntor blommar med ljuslila blommor i spiror som sticker upp fint i buketten! Att blommorna dessutom älskas av bin och humlor är en bonus!


Många är oroliga för spridningen, och vi rekommenderar inte att sätta myntan där den kan växa in i andra plantor. Så sätt den avgränsat i en egen pallkrage, eller plantera den där den FÅR härja fritt! Kanske kan den konkurrera ut kirskålen någonstans? Om du sätter dem i krukor bör de vara så stora som möjligt och inte bli fulla med vatten/snö under vintern. Bor du norrut bör du ta in krukan i ett garage eller förråd under vintern.


Vaslivet är som sagt långt, 7-10 dagar och ofta rotar sig stjälkarna i vasen. Det gör det mycket lätt att ta sticklingar och snabbt få ett stort bestånd mynta om man vill. Myntan har lång skördetid, bland de första gröna som kommer upp, förutom kvistar från lignoser, och sköras långt in på sensommaren/hösten.


Det finns många olika myntor och flera av dem är perenna i hela landet. Som alla perenner vill de inte stå där det blir för blött under vintern. Sätt dem soligt och ge dem gott om plats så kommer du ha nästan obegränsat med bladverk under säsongen!


Favortitsorter

Äppelmynta mentha x rotundifolia blir ca 90 cm hög och har stora gröna lita ludna blad. Den är fantastisk till snitt och sprider sig inte lika galet mycket som vanlig grönmynta. Denna blandas ofta ihop med rundmynta mentha suaveolens. Så kontrollera det vetenskapliga namnet vid köp så du får rätt!


Äppelmynta


Tidiga stjälkar av äppelmynta, samtidigt som nejlikrot i bakgrunden.


Äppelmyntans blad är nästan lika stora som en hand!


Polejmynta / loppmynta mentha pulegium har sina blommor i små knippen längs stjälken, och blir lätt 60-70 cm hög. Den sprider sig intensivt och bör sitta på en avgränsad växtplats. Polejmyntan är inte lika härdig som andra sorter, men klarar zon 4 utan problem om den sitter i ett soligt och varmt växtläge där det aldrig blir blött.


Polejmyntan anses giftig och ska inte användas i matlagning eller till te/drinkar.


Polejmynta / loppmynta.


Marockansk mynta mentha villosa är en annan fin snittsort, den blir ca 40-50 cm hög och lite mildare i doft och smak än pepparmyntan. Den har lite annan form på bladen än vad grönmyntan har, annars är den ganska lik.

Marockansk mynta


Grönmynta mentha spicata känner de flesta igen, det är samma art som köps i mataffären som kryddväxt. Den sprider sig nästan okontrollerat och kan lätt ta över hela rabatter om den sätts på 'fel' ställe. Tänk efter två gånger var du sätter den! Men å andra sidan kommer du ha massor med vackra stjälkar grönt till dina buketter! Den är även vanlig i matlagning och drinkar, eller som te.



Pepparmynta mentha x piperita har mer 'mintig' doft och läckra mörka stjälkar. Vissa har även mörkare blad senare på säsongen - en kul art att ha i odlingen! Precis som grönmyntan är den god till te eller dekor av bakverk (om du har några blad kvar efter att du skördat till buketterna så klart! Pepparmyntan vill inte stå blött och kallt under vintern, så sätt den i bra läge för att den ska fortsätta övervintra.

Pepparmynta mentha x piperita



Föröka mynta

Mynta är väldigt enkelt att föröka, antingen genom sticklingar eller delning av rötterna.


Det brukar inte vara svårt att få sticklingar att slå rot, nyp några toppar och ta av de nedersta bladen.

  • Rota i jord: sätt dem i fuktig jord och dra en plastpåse över. Glänta plastpåsen lite efter ett par dagar så det inte blir för fuktigt och börjar mögla.

  • Rota i vatten: Sätt sticklingarna i ett glas med vatten och dra en plastpåse över de första dygnen, glänta därefter på plastpåsen så det inte blir för fuktigt. Byt vatten med jämna mellanrum, speciellt om vattnet blir grumligt.


Ställ sticklingarna ljust men inte i direkt sol. Efter 7-10 dagar brukar de första rötterna ha tittat fram. Efter två-tre veckor när du ser att rottillväxten är igång ordentligt är det dags att plantera ut småplantorna. De är tåliga perenner och behöver generellt ingen avhärdning eftersom de växt utomhus hela sitt liv.


Du kan även sätta sticklingarna i ett glas med vatten och ställa dem ljust tills de rotat sig.


Delningen av plantan görs enklast genom att bara ta en spade och gräva upp en bit av plantan. Eftersom de sprider sig med utlöpare brukar det inte vara svårt att hitta rötter att dela! Ta roten/plantan du grävt upp och plantera på sin nya växtplats!



Det var allt om mynta!

Hoppas du lärde dig något nytt, och att den var till nytta för dig och dina plantor!


Om du vill använda någon information ut denna artikel behöver du hänvisa till den och Blomma i Tid!

/Anna på Blomma i Tid



Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page