top of page
Skribentens bildAnna Landström

Odla stjärnvädd som snittblomma!


Stjärnvädd, Scabiosa Stellata, odlas för den fräna frökapseln, och producerar hela sommaren! Du behöver inte många plantor innan det är svårt att hinna med att skörda!


Stjärnvädd tar 90-100 dagar från sådd till skörd, har en utvecklingstid på 4-6 veckor och vasliv på 5-7 dagar beroende på skördestadie.


Snabbfakta om stjärnvädd som snittblommor

Vasliv: 5 - 7 dagar

Höjd: 50 - 60 cm

Växtläge: Full sol

Sådd till skörd: 90 - 100 dagar

Utvecklingstid: 4-6 veckor

Plantavstånd: 15 - 20 cm

Groende: Bör täckas med 0,5 cm jord

Såmetod: Förodlas

Klimat: Halvhärdig annuell

Svårighetsgrad: Lätt

Kan torkas: Ja (frökapseln)



Förodling

Förodling rekommenderas framför direktsådd. Så fröerna ca 4-6 veckor innan din sista frost i soilblocks eller pluggbrätte med planteringsjord, ett frö per kub/cell. Fröerna är ganska stora, så använder du soilblocks rekomenderas inte de minsta kuberna, välj en större storlek, t.ex. Swift Blocker Mini27 istället för Swift Blocker Mini75 eller Micro20.


Stjärntvädd vill gärna gro i15-20 grader och det brukar ta 3-5 dagar för fröerna att gro.


Tillväxt

När fröna har grott kan plantorna med fördel placeras så de kan växa i en lägre temperatur, ungefär 15 grader. De bör även ha tillgång till extra belysning om de odlas innan slutet av mars.


Gödselvattna plantorna med svag näringslösning efter ca 3 veckors tillväxt. Fortsätt sedan med svag näringslösning 1 gång i veckan fram till utplantering. Stjärnvädd växer till sig snabbt, så börja inte så dem för tidigt!


Utplantering

Plantera ut i samband med sista frosten eller efter. Plantorna klarar av viss kyla men inte flera minusgrader, ha en fiberduk redo om det skulle droppa ner till flera minusgrader efter utplantering.


Skörd

Stjärnvädd bör skördas för frökapseln. Klipp stjälken långt ner vid plantans bas, men ovanför den första tillväxtnoden, så fortsätter plantan att pumpa ut fler stjälkar under hela säsongen.


Det var allt om stjärnvädd!

Hoppas du lärde dig något nytt, och att den var till nytta för dig och dina plantor!


Om du vill använda någon information ut denna artikel behöver du hänvisa till den och Blomma i Tid!

/Anna på Blomma i Tid

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page