top of page
Skribentens bildAnna Landström

Sorgmygg i snittblomsodlingen


Vad är sorgmyggor?

Sorgmygg är små flugor som ofta kommer med köpejord in i förodlingen. För det mesta kommer de som ägg i jorden och larverna kläcks när de utsätts för fukt och värme (vilket ofta händer i våra förodlingsstationer).


Odlar du mycket kommer du troligtvis få dem vid någon tidpunkt, det är oftast bara en fråga om när. Vi får ofta frågor om vilken jord som är 'bäst' eller 'fri från sorgmygg' men sanningen är att vi inte hittat någon sådan jord än. Det kan variera mellan olika tillverkare och olika år, beroende på varifrån jorden i påsen kommer, exakt innehåll och så vidare. Bara för att man klarat sig från sorgmyggen på ett märke betyder det inte att man alltid kommer vara fri från dem, och tvärt om!


Det är inte alltid man inser att man har sorgmyggor innan det är 'för sent' och det flyger omkring vuxna flugor i hela odlingsrummet och då kan larverna redan ha orsakat en del skada. Det är inte själva flugorna som är problemet utan larverna. De äter upp groddarna som kommer ur fröerna och småplantornas rötter. På kort tid kan de därmed förstöra en hel sådd innan du ens ser flugorna flyga omkring.


Hur vet jag om jag har sorgmygg?

Om du ser små, svarta flugor flyga omkring inomhus efter att du köpt nya krukväxter, startat sådder eller köpt hem kryddor från mataffären så kan det vara bra att inspektera jorden i krukor och sådder.


Sorgmyggans larv är vit/genomskinlig och med ett svart huvud. Små larver kan vara några millimeter och de äldre upp mot en centimeter.


Ser du inga larver men vill kontrollera om de finns i jorden kan du locka upp dem genom att lägga en skiva rå potatis på jordytan. Ofta kryper de upp direkt och kan sedan avlägsnas från potatisen. Det är också bra att göra om du vet att du har ett angrepp, så äter de av potatisen istället för plantornas rötter. Men kom ihåg att plocka larverna morgon och kväll, så att du inte göder dem ännu mer!


Om angreppet är litet kan du sätta plastpåsar över de drabbade plantorna. De sorgmyggor som eventuellt kläcks kommer då bli kvar i påsen och du kan klämma ihjäl dem där i utan att de flyger iväg och lägger ägg i andra krukor/sådder.


Det är också bra att flytta alla plantor till ett separat rum där du kan stänga dörren medan du behandlar angreppet. Oftast är det alltid någon fluga som överlever och det kan kännas som att man bekämpar sorgmyggorna för alltid...



Ett annat bra hjälpmedel är gula klisterlappar som går att köpa på nätet. Dessa är bra att sätta upp redan när du gör första sådden, och kontroller då och då om något fastnat. Ser du att det sitter sorgmygg på lappen är det bara att börja leta igenom sådderna!


Behandling


Det enda som vi tycker funkar riktigt effektivt mot sorgmygg är nematoder. Man köper dem och blandar ut ett pulver eller gele med vatten och vattnar sedan ut dem i sådderna/krukorna. Det finns flera försäljningsställen och några olika märken att köpa. Nemablom tycker vi är bra eftersom den går att lagra i kylskåp ett tag.


Det är dock viktigt att tänka på att nematoderna är levande djur och inte tål för mycket kyla eller värme. Det kan därför vara svårt att få tag på under vissa delar av säsongen. De håller inte heller hur länge som helst i kylen.


Vi köper oftast två påsar. En att vattna ut när angreppet upptäcks, och en andra att vattna ut ett par veckor senare om det fortfarande kläcks nya flugor. Det brukar dock ge väldigt bra resultat efter en behandling, och i kombination med klisterlappar brukar de flesta flygande sorgmyggor snabbt försvinna.


Hittar du många sorgmyggor i ett visst rum eller kruka kan du ta dammsugarröret och försöka suga upp så många du kan. Det brukar vara ganska lätt att bli av med många på det sättet.


Andra alternativ

Många väljer att koka jorden, köra den i ugnen eller sterilisera den på andra sätt. Även om det tar död på sorgmyggans ägg och larver är det inte ett hållbart sätt för oss som odlar stora mängder plantor varje år.


Det tar tid, energi (el) och dessutom dör ALLT mikroliv i jorden. Även om det inte är "helt fantastiskt" mikroliv i många köpejordpåsar så är det oftast bättre än ingenting.


Om man vill lägga sin tid på att köra all jord i ugnen är upp till var och en, men det är bra att veta att det finns andra alternativ.


Det var allt för denna gång! Hoppas du lärde dig något nytt, och att artikeln var till nytta för dig och dina plantor!


Om du vill använda någon information ut denna artikel behöver du hänvisa till den och Blomma i Tid!


/Anna på Blomma i Tid

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page