top of page
Skribentens bildAnna Landström

Odla prärieklocka som snittblomma!

Uppdaterat: 31 mars


De flesta snittblommor behöver inte startas så tidigt på året, men just prärieklocka (även kallad lisianthus och eustoma) behöver lång tid på sig för att hinna blomma! Den har även rykte om sig att vara svårodlad, så här kommer vi gå igenom vilka odlingsfaser och förutsättningar du bör ha för att lyckas bra.


När ska man så?

Prärieklockan har 4-5 månaders utvecklingstid (alltså tiden från att fröet såtts tills att plantan ska planteras ut i bäddarna). De ska också planteras ut ca 4-6 veckor innan den sista frosten eftersom de vill växa till sig under den svalare delen av våren, inte under högsommaren. Detta innebär i praktiken att med ett sista frostdatum i mitten av maj behöver de sås i december-januari.



Olika typer av prärieklocka

Prärieklockorna delas in i fyra grupper, 1, 2, 3 och 4. De har olika blomningstid där 1 är tidigast och 4 senast. När du köper fröerna behöver du veta vilken grupp de tillhör, så du inte försöker få blomning på en tidig sort under augusti, eller en senblommande sort i början av säsongen. De olika grupperna har främst olika preferenser om de vill växa till sig och blomma när det är svalare väder, eller om de klarar lite mer värme. Som exempel kan nämnas att serierna Corelli är grupp 1, Advantage grupp 2, Rosanne grupp 3.


Vill du ha blomning hela säsongen rekommenderas att du köper frö från alla grupperna eftersom de inte är lämpliga att så i successions.


Förodlingsfaserna

När prärieklockan förodlas delas perioden in i tre faser. Några saker att tänka på innan du börjar odla är att de behöver bra och stark belysning hela perioden (ca 5 mån!). De kommer alltså kräva både belysning och plats i odlingsstationen inomhus under hela perioden. De växer dock väldigt sakta, så du kan välja att odla dem i soilblocks för att spara plats. (Men då istället hålla ordentlig koll eftersom de inte vill ha för fuktigt eller för torrt, och soilblocks kan vara svåra att kontrollera fukten i...).


Prärieklockan har pålrot och vill därför inte bli root bound, rötterna bör hanteras mycket försiktigt vid eventuella omplanteringar. Odlar du i plugg bör du ha koll på att rotsystemen inte blir för stora i små pluggar innan utplantering.


Fas 1 - dag 1 till 14

Under denna fas kommer fröerna att gro.

- Håll jämn temperatur på 20-21 grader.

- Håll jämn fuktighet, fröerna får ej torka ut under denna fas.

- Håll jämn och stark belysing, 14-16h per dygn.


Här kan en värmematta vara till hjälp, men odla då under kåpa så sådderna inte torkar ut.



Fas 2 - dag 15 till 21

- Fröerna borde ha grott!

- Sänk temperaturen till 15-20 grader och håll den jämn.

- Börja gödsla med näringsvatten en gång i veckan (algbaserat, fiskbaserat eller nässelvatten på torkade nässlor rekommenderas)

- Håll jämn och stark belysing, 14-16h per dygn precis som innan.

- Låt dem torka ut något mellan vattningarna, men de får inte bli snustorra.


Plantorna kommer växa otroligt långsamt, men var där och titta till dem dagligen. Det kan börja dyka upp alger på ytan av jorden om de står för fuktigt.


Fas 3 - dag 22 till utplantering

- Håll temperaturen på fortsatt 15-20 grader.

- Plantorna får inte stressas under denna fas, då kan de sätta massor av bladrosetter från basen, och blomstjälkarna uteblir. Undvik temperaturer under 7 grader och över 24 grader.

- Forstätt med näringsvatten en gång i veckan.

- Håll jämn och stark belysing, 14-16h per dygn precis som innan. Låg belysning i denna fas kan göra att plantorna går i dvala och slutar växa.

- Låt dem torka ut något mellan vattningarna, men de får inte bli snustorra. För mycket vatten i denna fas kan leda till algväxt (vilket i sig inte är SÅ farligt) men också fusarium som är en vanlig svampsjukdom hos prärieklocka.

- Om du odlar i micro soilblocks kan det ibland vara nödvändigt att skola upp till större plugg eller en större soilblock.


Utplantering (4-6 v innan sista frosten)

När småplantorna har 4 karaktärsblad är de redo att planteras ut. De kommer tåla kyla, snö och kalla regn.


- Om det blir mycket kallt behöver du täcka dem med fiberduk och kanske även en low tunnel.

- Plantera ut med 10x10 cm spacing.

- Sätt stödnät på ca 30 och eventuellt 60 cm höjd, beroende på vilken sluthöjd din sort har. Odlar du en lägre sort räcker troligen ett lager stödnät.



Det var allt för denna gång! Hoppas du lärde dig något nytt, och att artikeln var till nytta för dig och dina plantor!


Om du vill använda någon information ut denna artikel behöver du hänvisa till den och Blomma i Tid!


/Anna på Blomma i Tid



Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page