När du börjar odla snittblommor från frö kan det ibland kännas svårt, krångligt och omöjligt att få vissa fröer att gro. Ibland står man där med en sådd där 1% av fröerna har grott, och bredvid den står en annan sådd där 99% av fröerna grott. Hur kommer det sig?
Det kan så klart bero på flera olika saker, allt ifrån att du fått dåliga fröer, till att du vattnade för lite, men också på att olika fröer vill ha olika förutsättningar för att gro. De arter som växer vilt i kallare klimat vill ofta gro svalare, medan de från exotiska länder vill gro betydligt varmare. Ofta har vi svårt att ge alla fröer sina 'optimala' förutsättningar eftersom vi oftast bara har en förodlingsstation. Men det finns en del saker du kan göra för att lyckas så bra som möjligt.
Börja med att läsa på om växten du ska odla. Är det en warm season eller cool season? Hur lång tid behöver den stå i förodlingen och kan den planteras ut innan eller efter sista vårfrosten?
På fröpaketen står ofta information och grotid, grotemp och annat som kan vara bra att känna till, men all information är inte avgörande för att plantorna ska gro. Om du går igenom fröpåsarna kommer du hitta ett stort spann på grotemperatur, allt från 12-27 grader beroende på art. Hur många av oss kan anpassa temperaturen i förodlingsstationen bara sådär? Inte många. Men den informationen kan ge en fingervisning om fröet vill gro varmare eller svalare – är det lämpligt för kallsådd till exempel?
Grotiden kan vara bra att notera, så du vet när en sådd är ’körd’. Om det t.ex. står att groning inträffar inom 7-10 dagar och du inte ser ett uns av liv efter 20 dagar, så kan det vara värt att börja om. Men är grotiden 20-30 dagar har du ju gott om tid kvar! Tänk dock på att ofta gror fröerna fortare om det är varmt än kallt.
Hur får du fröerna att gro? Det vikigaste du kan göra för att lyckas med groningen är att skapa så bra förutsättningar som möjligt för just den sortens frö du ska så. Om de vill gro varmt, försök odla dem i en högre temperatur, och om de vill gro ljust bör du ställa sådden ljust. Det är självklart så att en del fröer KAN gro utanför sina optimala förhållanden, men du kommer få mycket snabbare och jämnare groning om du ger fröerna rätt förutsättningar.
Ljus
Ett frö kan även vara ljusgroende och kräver därmed ljus för att gro. Det kan ibland även anges att ett frö är mörkergroende, vilket avgör om fröet ska täckas med jord eller inte. Ofta brukar väldigt små fröer vara ljusgroende, medan större fröer ofta ska täckas. Dock finns undantag, så kolla fröpåsen eller såkalendern på denna sida för info.
Stratifiering
Vissa fröer behöver stratifieras, eller köldbehandlas, för att gro. Man kan säga att fröet går i vila för att sedan vakna till liv och gro, precis som skulle ha skett naturligt om växten hade släppt sina fröer på hösten efter blomningen, för att sedan gro efter vintern under följande vår. Läs mer om hur du stratifierar fröer här
Jämn fuktighet
Nästan alla fröer behöver fukt för att gro. Vanligt när sådder misslyckas är att fröerna börjat gro (skalet har spruckit upp) och sedan har sådden fått torka ut en kort period. Detta gör att även den lilla grodden som kommer genom skalet torkar ut, och då dör fröet direkt. Så just vid groning är det kritiskt att jämn fuktighet hålls i sådden. Slarva därför inte med vattning precis när sådden är gjord.
Om du vill vara på den säkra sidan kan du köpa miniväxthus med en genomskinlig kåpa, så hålls fukten kvar under kåpan och sådden fortsätter vara fuktig under lång tid. Eller täck sådden med genomskinlig plast. Extra viktigt är det att hålla koll på fuktigheten om du använder värmematta eftersom ännu mer fukt avdunstar när värmen kommer underifrån. När fröerna börjat gro och fått hjärtblad kan kåpan plockas bort eftersom den lilla plantan fått ett litet rotsystem och då kan suga upp vatten.
Självklart bör inte sådderna stå för blött heller, då ruttnar fröerna istället. Genom att ställa sådden på en bricka och vattna på brickan (underbevattna) istället för ned i jorden, kommer varje plugg/kruka dra upp så mycket vatten de kan hålla. Risken att du överbevattnar är mindre. Om det efter ca 10-15 min fortfarande är vatten kvar på brickan har du hällt på för mycket. Häll av om det är mycket, och vattna mindre nästa gång.
Ju varmare temperatur och torrare luft, desto noggrannare behöver du vara med vattningen. I kallsådder eller fröodling i svalare utrymmen (garage/källare) brukar man inte behöva vattna lika ofta.
Värme
Många av alla fröer vi sår till snittblomsodling behöver någon slags värme för att gro. Vissa klarar så klart av att gro svalare än andra, men en jämn värme brukar gynna grobarheten och nästan alla fröer börjar gro inom ett par dagar från varandra, vilket gör att storleken och hanteringen av plantorna blir enkel eftersom de är i samma stadie. Plantor som gror ojämnt är svårare att hantera på effektivt sätt då vissa behöver skolas om, andra stå kvar i pluggarna, vissa kanske till och med är redo att planteras ut.
Om man vill att fröerna ska gro snabbt och samtidigt kan det vara idé att skaffa en värmematta. Då får sådderna en jämn temperatur och gror mycket bra. Extra bra effekt får värmemattan om den ligger under ett förodlingskit med genomskinlig kåpa, eller liknande, så att fukten inte förångas från sådden i den högre temperaturen. Odlar man med värmematta kan jorden bli rätt torr, och då gror inte fröerna bra.
Det var allt för denna gång! Hoppas du lärde dig något nytt, och att artikeln var till nytta för dig och dina plantor!
Om du vill använda någon information ut denna artikel behöver du hänvisa till den och Blomma i Tid!
/Anna på Blomma i Tid
Comments